Psykisk sårbarhed

Din historier kan være en andens redning

Jeg har længe gerne ville sætte ord på og dele med andre/jer hvordan det er at være pårørende til et menneske med en psykisk lidelse. Men hvordan gør man lige det – hører det overhovedet til at dele det på de sociale medier. Jeg bruger min stemme og mine ord fordi jeg kan og fordi jeg tør.

Jamen, er du da pårørende, tænker du måske. Og er det ikke noget meget sårbart og personligt at dele og så her på de sociale medier. Lige præcis derfor vil jeg gerne dele det. For det har været og er bl.a. enormt ensomt at være pårørende. Tankevækkende når hver femte dansker i løbet af livet rammes af en psykisk sygdom, og hver anden dansk familie på et tidspunkt er i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem.

Det er 3 år siden, at jeg første gang hørte om diagnosen skizotypisk sindlidelse. Det var da jeg som pårørende var til en af mange samtaler sammen med min dejlige mand Thomas i psykiatrien i Region Hovedstaden. Der har været mange bump på vejen og vi er helt sikkert begge to forandret i en sådan grad, at det kan være svært at sætte ord på. Hvordan du kan/skal tænke på mig eller Thomas for den sags skyld, efter at have læst dette opslag, vil jeg lade være helt op til dig. I virkeligheden forandrer det jo ikke noget som helst – vi er begge bare to helt almindelige ualmindelige mennesker, som forsøger at jonglerer rundt i hverdagen og livet med det som kommer vores vej.

Et er sikkert – det har helt sikkert hjulpet mig til at ville følge mit hjerte endnu mere end tidligere. Og skulle du sidde med et spørgsmål eller to efter at have læst dette opslag, så hold dig ikke tilbage med at skrive. Du må også meget gerne dele mine opslag. Der er masser af ord i mig og kan de hjælpe med at nedbryde noget af tabuet omkring psykiske lidelser og ikke mindst skizotypi, eller gøre vejen og livet lidt lettere og mindre ensomt for andre pårørende – så jubler mit lille, store hjerte.

Thomas og jeg har sammen oprettet siden på ThoAlen – af et stykke på facebook, hvor vi kort fortalt forsøger at være med til at nedbryde tabuer, stigmatisering og tavshed om psykisk sygdom og dele vores erfaringer fra 2 vinkler, den der lever med sygdommen og den pårørende. Måske du har lyst til at se/læse med, så er du meget velkommen: https://www.facebook.com/thoalenafetstykke